Articol de calitate
Carl Gustaf Emil Mannerheim (1867–1951) a fost un ofițer militar și politician finlandez. A fost cel de al șaselea președinte al Finlandei, între 1944 și 1946. Și-a început cariera militară în Armata Imperială Rusă, devenind conducător al armatei în timpul războiului civil finlandez din 1918 și apoi în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Este primul și singurul care a primit titlul de Mareșal al Finlandei.
Mannerheim s-a născut în Askainen într-o familie fino-suedeză cu rădăcini daneze care a fost înnobilată în 1768. Tatăl acestuia, Contele Carl Robert, a fost poet și om de afaceri. Afacerile nu au mers bine și după un timp a dat faliment, după care a mers la Paris unde a dus o viață de artist. Mama sa, Hedvig Charlotta von Julin, a fost fiica unui om bogat, Johan Jacob von Julin, proprietarul companiei Fiskars. Fiind cel de-al treilea fiu, Mannerheim moștenește titlul de Baron (în finlandeză Vapaaherra; doar fiul cel mare moștenea titlul de Conte).
continuare...
Alte sugestii dintre cele 154 de articole de calitate:
Căsătorii între persoane de același sex în Spania
Limba croată
Miguel de Cervantes
Articolul de calitate se schimbă la fiecare 10 secunde. Dacă totuși când reîncărcați pagina vedeți mereu același articol, vă rugăm să apăsați aici.
Știați că...?
Alexandru Papiu-Ilarian (foto) a fost primul ardelean care a devenit ministru într-un guvern de la București.
Unele specii de bambus pot crește până la un metru pe zi.
Lui Shisō Kanaguri i-au trebuit peste 54 de ani să termine o probă de maraton.
Globe-trotterul român Dumitru Dan a cucerit în 1921 tilul mondial pentru înconjurul pământului pe jos. A parcurs 100.000 de km în 6 ani.
Într-un clasament al revistei World Handball, nr. 2 din 2002, românul Niculae Nedeff este considerat a fi cel mai mare antrenor de handbal din lume datorită celor șapte titluri de campion mondial câștigate.
Ayaan Hirsi Ali, cunoscută pentru poziția critică față de religia islamică și situația femeii supusă discriminării, dar și pentru redactarea scenariului filmului Submission (regizat de Theo van Gogh) este nevoită să trăiască într-un loc secret sub pază permanentă.
Lungimea solifugelor, un ordin de arahnide, care include peste 1 000 de specii, ajunge până la 7 cm, masculii fiind de obicei mai mici decât femelele. Existența veninului la aceste artropode face subiectul unei controverse, întrucât există doar un singur studiu — neconfirmat — cu privire la acest aspect.
Actualități
29 decembrie Samoa și Tokelau au trecut la un alt fus orar, sărind peste ziua de 30 decembrie.
29 decembrie La Biserica Nașterii Domnului din Betleem, veche de 1700 de ani, curățenia de Crăciun a degenerat din nou într-o bătaie între preoții ortodocși greci și cei armeni, după ce primii au trecut cu măturile în zona bisericii ce revine spre administrare celor din urmă.
18 decembrie Václav Havel (foto), președinte al Cehoslovaciei respectiv al Cehiei din 1989 până în 2003, a decedat la vârsta de 75 de ani. A fost unul din artizanii revoluției anticomuniste cehoslovace din 1989 cunoscute sub numele de „Revoluția de catifea”.
17 decembrie Kim Jong-il, dictator al Coreei de Nord, a murit în urma unui atac de cord. El va fi urmat la conducerea țării de al treilea fiu al său, Kim Jong-un.
17 decembrie Cel puțin 400 de persoane au murit după ce furtuna tropicală Washi a lovit sudul statului Filipine.
Mai multe informații la Wikiștiri
Ziua de astăzi în istorie
3 ianuarie:
1777 — În Războiul de Independență al Statelor Unite, armata lui George Washington a învins armata britanică la Princeton, New Jersey.
1848 — Joseph Jenkins Roberts (în imagine) a devenit primul președinte al Liberiei.
1959 — Alaska a devenit al patruzeci și nouălea stat al SUA.
Nașteri: Cicero (106 î.Hr.) – Clement Attlee (1883) – J.R.R. Tolkien (1892)
Decese: Filip al V-lea al Franței (1322) – Pierre Larousse (1875) – Jaroslav Hašek (1923)
Alte aniversări: 2 ianuarie – 3 ianuarie – 4 ianuarie
Comunitate
Pentru prima dată la Wikipedia? Citiți aici.
Răsfoiți articolele de calitate și faceți propuneri pentru noi astfel de articole.
Consultați politica oficială.
Eticheta Wikipediei
Există peste 13 800 de localități în România și 1 500 în Republica Moldova. Noi avem câte un articol pentru fiecare dintre ele. Vă invităm să scrieți despre localitatea dumneavoastră preferată.
Luați-vă un autointerviu și participați la promovarea proiectului.
Alte limbi
Wikipedia este o enciclopedie liberă și multilingvă. Proiectul în limba română a prins viață la 15 iulie 2003. Mai jos găsiți alte versiuni ale Wikipediei:
Cele mai mari zece: Engleză (English) · Germană (Deutsch) · Franceză (Français) · Poloneză (Polski) · Japoneză (日本語) · Italiană (Italiano) · Olandeză (Nederlands) · Spaniolă (Español) · Portugheză (Português) · Rusă (Русский)
Proiectele surori: Aromână · Bulgară · Maghiară · Romani · Sârbă · Ucraineană